top of page

Klikgebit

Bent u op zoek naar een duurzame oplossing voor uw gebitsproblemen? Ontdek het comfort en de stabiliteit van een klikgebit! Wij begrijpen dat een gezonde, stralende glimlach essentieel is voor uw zelfvertrouwen en algehele welzijn.

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit, ook wel een klikprothese of klik kunstgebit genoemd, is een tandheelkundige prothese die op implantaten wordt bevestigd. Het wordt vaak gebruikt als een stabielere en comfortabelere oplossing voor mensen die een loszittende prothese hebben.

 

Het proces van het plaatsen van een klikgebit omvat het plaatsen van tandheelkundige implantaten in het kaakbot. Deze implantaten fungeren als kunstmatige tandwortels. Nadat de implantaten stevig in het bot zijn gehecht en de genezingsperiode van drie maanden is voltooid, wordt de prothese (het klikgebit) op de implantaten bevestigd. Ook is het tegenwoordig mogelijk om het klikgebit binnen enkele dagen na plaatsen van de implantaten te vervaardigen in de zogenaamde (immediate loading protocol). Door innovatie in het digitale technologie, is dit in sommige gevallen mogelijk. 

 

Wat het klikgebit uniek maakt, is dat het stevig aan de implantaten vastklikt, waardoor het een stabielere en comfortabelere pasvorm heeft in vergelijking met traditionele losse prothesen. Dit zorgt niet alleen voor een betere kauwfunctie maar verhoogt ook uw zelfvertrouwen doordat het een natuurlijke uitstraling biedt.

 

Een klikgebit kan worden gebruikt voor zowel de boven- als onderkaak, en het exacte behandelingsplan kan variëren op basis van de individuele behoeften van de patiënt.

Klikgebit voorbeeld
Lachende vrouw met klikgebit

Waarom kiezen voor een klikgebit?

Vastheid en stabiliteit: Een klikgebit biedt een stevige en stabiele oplossing, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over loszittende prothesen.

 

Natuurlijke uitstraling: Onze specialisten streven naar een natuurlijke en esthetische look, zodat uw glimlach er net zo goed uitziet als hij aanvoelt.

 

Comfortabel dragen: Vergeet ongemak en irritatie. Met een klikgebit geniet u van maximaal draagcomfort, zodat u zich kunt concentreren op de mooie momenten in het leven.

 

Onze deskundige aanpak: Ons team van ervaren tandartsen en prothesemakers staat klaar om u te begeleiden door het proces. Van het eerste consult tot de nazorg, we streven naar uitmuntendheid in elk detail. Uw tevredenheid en welzijn zijn onze prioriteit.

Hoe werkt het?

Consultatie: Maak een afspraak voor een consultatie, waarin we uw wensen en behoeften bespreken en een behandelplan op maat maken.

 

Voorbereiding: Uw huidige prothese wordt in de meeste gevallen eerst gerebased (opgevuld) om de meest accurate pasvorm van de kaak aan te kunnen verkrijgen. Een planning wordt gemaakt om de implantaten te plaatsen.  

 

Plaatsen implantaten: Tijdens deze stap worden eerst de implantaten in de kaak geplaatst. Zoals eerder aangegeven, is het soms mogelijk om dezelfde dag een afdruk te maken op de implantaten om de klikprothese binnen 24 uur aan te kunnen leveren. Dat hangt van de specifieke mondsituatie af. De implantaten moeten 3 maanden genezen. Tijdens de genezingsfase, wordt een zachte klik op de implantaten gegeven om de implantaten niet over te belasten. 

 

Plaatsen klikgebit: Het definitieve (stevige) klikgebit wordt na genezingsperiode van 3 maanden geleverd. 

 

Nazorg: We blijven betrokken en bieden uitgebreide nazorg om ervoor te zorgen dat uw klikgebit jarenlang meegaat.

 

Ontdek de vrijheid en zekerheid die een klikgebit kan bieden. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak en start uw reis naar een stralende glimlach!

Video plaatsen klik bovenkaak

Man bekijkt kosten van klikgebit

Wat zijn de kosten voor een klikgebit?

Een klikgebit wordt meestal door aanvraag bij de verzekeraar via een basispakket vergoed. Echter, u heeft meestal eigen bijdrage en eigen risico daaraan. De kosten voor een klikgebit variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type klikgebit (staaf of knopjes), en de complexiteit van de behandeling. 

 

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat elke situatie uniek is, en een persoonlijk consult met onze specialisten is nodig om een nauwkeurige kostenraming te geven. Tijdens dit consult kunnen we uw specifieke behoeften en wensen bespreken en een behandelplan op maat opstellen, inclusief een gedetailleerde kosteninschatting. 

Wat zijn de voor en nadelen van een klikgebit?

Voor- en nadelen klikgebit

Voordelen klikgebit:

 

Stevigheid en stabiliteit:

Een klikgebit biedt een stevige en stabiele oplossing, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over loszittende prothesen. Dit draagt bij aan een beter kauwvermogen en comfort.

 

Natuurlijke uitstraling:

Onze specialisten streven naar een natuurlijke look, zodat het klikgebit er niet alleen goed uitziet, maar ook naadloos in uw mond past. Dit draagt bij aan een zelfverzekerde glimlach.

 

Comfortabel dragen:

Het klikgebit zit stevig vast en voelt comfortabel aan, waardoor u kunt genieten van een betere pasvorm en minder irritatie vergeleken met traditionele protheses.

 

Nadelen klikgebit:

 

Kosten:

De kosten voor een klikgebit kunnen hoger zijn dan die voor traditionele prothesen. Het is belangrijk om de investering in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing.

 

Onderhoud:

Een klikgebit vereist regelmatig onderhoud. Hoewel dit bijdraagt aan de duurzaamheid, is het belangrijk om bereid te zijn tijd en moeite te investeren in het onderhouden van uw klikgebit.

 

Invasieve Procedure:

Het plaatsen van implantaten voor een klikgebit is een chirurgische ingreep. Hoewel het over het algemeen veilig is, kunnen sommige mensen terughoudend zijn vanwege de noodzaak van een operatie.

 

Elke keuze heeft zijn eigen overwegingen, en het is belangrijk om uw specifieke behoeften en situatie te bespreken met onze specialisten tijdens een consultatie. Zo kunnen we samen bepalen of een klikgebit de juiste oplossing is voor u.

Is een klikgebit voor iedereen geschikt?

Hoewel een klikgebit een effectieve oplossing is voor veel mensen met een loszittende prothese, is het niet altijd geschikt voor iedereen. Verschillende factoren spelen een rol bij de bepaling van de geschiktheid voor een klikgebit, waaronder:
 

Wensen: Sommige patienten hebben behoefte aan een vaste constructie en die kunnen geen uitneembare voorzieningen accepteren. In zulke gevallen is een vast implantatengebit (vaste brug op implantaten) zoals bij all-on-4 of all-on-6 een beter alternatief. 

 

Botstructuur: Voldoende gezonde botstructuur is essentieel voor het plaatsen van tandheelkundige implantaten. In sommige gevallen kan botopbouw nodig zijn als er onvoldoende bot aanwezig is. Wel is het zo dat onze tandarts implantoloog Dr. Bassam Hassan is gespecialiseerd in het minimale invasieve behandelen van extreem geslonken kaken. 

 

Algemene gezondheid: De algehele gezondheidstoestand van een persoon kan van invloed zijn op de geschiktheid voor een klikgebit. Sommige medische aandoeningen kunnen het genezingsproces beïnvloeden zoals niet gereguleerde diabetes of zware rokers (>15 sigaretten) per dag. 

 

Individuele voorkeuren en levensstijl: Persoonlijke voorkeuren en levensstijl spelen ook een rol. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld terughoudend zijn voor een chirurgische ingreep, terwijl anderen juist de stabiliteit en het comfort van een klikgebit waarderen.

 

Een consultatie met onze specialisten is essentieel om uw specifieke situatie te beoordelen en te bepalen of een klikgebit de juiste keuze is. Tijdens dit consult kunnen we uw medische geschiedenis, mondgezondheid en persoonlijke wensen bespreken, waardoor we een op maat gemaakt behandelplan kunnen opstellen.

Partiële plaatjes voor een mooi gebit
Een frame, oftewel een partiële prothese voor klikgebit

Hoelang loop je zonder tanden met een klikgebit?

De duur van de periode waarin u zonder tanden loopt bij het plaatsen van een klikgebit kan variëren en is afhankelijk van het behandelingsplan en de individuele situatie. Over het algemeen proberen wij de periode zonder tanden zo kort mogelijk te houden. Zoals eerder is aangegeven, is het mogelijk om een klikgebit binnen 24 uur aan te kunnen leveren.

 

In eerste instantie wordt een zachte klik gegeven met een silicone opvulling om de verse geplaatste implantaten niet over te belasten en wordt geadviseerd om harde korst te vermijden. Na een genezingsperiode van 3 maanden, wordt de definitieve (stevige) klik aangeleverd. 

 

De exacte duur van tandeloosheid varieert per individu en is afhankelijk van factoren zoals het type behandeling, de genezingsreactie van het lichaam en eventuele noodzakelijke voorbereidende stappen. Tijdens een consultatie met onze klikgebit specialisten kunnen we een gedetailleerd behandelingsplan opstellen en de verwachte duur van tandeloosheid bespreken op basis van uw specifieke situatie.

Is het plaatsen van een klikgebit pijnlijk?

Over het algemeen wordt het plaatsen van een klikgebit als relatief comfortabel ervaren, met minimale pijn of ongemak. We gebruiken een lokale verdoving om het behandelgebied te verdoven, waardoor u tijdens de procedure weinig tot geen pijn voelt.

 

Het proces omvat het plaatsen van tandheelkundige implantaten in het kaakbot, gevolgd door het bevestigen van het klikgebit op deze implantaten. Hoewel het een chirurgische ingreep is, ervaren de meeste mensen slechts lichte druk of trillingen tijdens de procedure.

 

Na de plaatsing kunt u wat ongemak of zwelling ervaren, maar dit is meestal van korte duur en kan worden beheerd met voorgeschreven pijnstillers indien nodig. Het is belangrijk om eventuele zorgen over pijn of ongemak met ons te bespreken, zodat wij passende maatregelen kunnen nemen om uw comfort te waarborgen.

 

Elk individu ervaart pijn op een andere manier, dus het is altijd nuttig om openlijk te communiceren met ons tandheelkundige team om ervoor te zorgen dat uw ervaring zo aangenaam mogelijk is.

Video plaatsen boven conventionele prothese & onder klikprothese

Welke zorgverzekeraar vergoed klikgebit?

Laptop and Paperwork

De vergoeding voor een klikgebit kan variëren afhankelijk van uw zorgverzekeraar en het type aanvullende verzekering dat u heeft afgesloten. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden dezelfde behandelingen, en de voorwaarden kunnen per polis verschillen.

 

Het is raadzaam om uw polisvoorwaarden te raadplegen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om specifieke informatie te verkrijgen over de vergoeding voor een klikgebit. Uw zorgverzekeraar kan u informatie geven over de hoogte van de vergoeding, eventuele eigen bijdragen en andere relevante details.

 

Ook stelt een zorgverzekering voorwaarden aan de staat waarin uw gebit verkeert. Wij beoordelen uw situatie en waar mogelijk doen we, indien gewenst, een aanvraag voor beide kaken.

 

Het is belangrijk om deze informatie te verkrijgen voordat u een behandeling start, zodat u goed op de hoogte bent van de financiële aspecten van uw tandheelkundige zorg en eventuele verrassingen kunt voorkomen.

Zijn er nog alternatieven voor een klikbebit?

Ja, er zijn zeker alternatieven voor een klikgebit. Zo kunt u bij ons terecht voor onder andere kronen, bruggen, een all-on-4, een all-on-6 prothese of een regulier kunstgebit. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Kwaliteit

Ons vriendelijke en ervaren team staat garant voor hoogwaardige tandheelkundige zorg

Comfort en zorg

Uw welzijn staat bij ons centraal, en we zijn er om u te ondersteunen op elke mogelijke manier

Modern

We gebruiken geavanceerde technologie en apparatuur voor nauwkeurige diagnoses en effectieve behandelingen

Persoonlijk

Onze behandelingen worden aangepast aan u individuele behoeften, wensen en budget 

Voor meer informatie en een afspraak te maken neem contact met ons op telefoonnummer 075-890 67 64 of mail naar info@zaanstandheelkundigcentrum.nl  

“Na lang zoeken kwam ik door recensies bij deze praktijk terecht. Mijn "natuurlijke" gebit moest vervangen voor een klikgebit. Dit was een behoorlijke ingreep waar ik jaren erg op heb tegen gezien door verkeerde adviezen in het verleden. Dankzij het volledige team en de duidelijke stappen ben ik weer voorzien van een mooi en natuurlijk gebit. Bassam is echt een vakman die ook luistert naar je wensen en adviseert wat het beste bij je past. Het was zeker geen gemakkelijke weg maar met alle hulp en de vrolijke mensen in de praktijk waar niets teveel voor is heeft het voor mij een drempel weggenomen om het volledige traject te kunnen volgen. Bedankt Bassam en het hele team voor de goede zorgen.” 10

Bron: Zorgkaart Nederland

bottom of page